6 November: Verzamelupdate na de eerste 9000 km

  

Het is een tijdje stil geweest op mijn ombouw pagina. Goed nieuws, want dat betekent dat er weinig bijzonders valt te melden. De auto heeft mij de eerste paar duizend km wel een paar keer gedwongen om te stoppen om wat dingetjes vast te zetten (schakeldraad brandstofpomp en div. intercoolerslangen). Vooral de intercoolerslangen vlogen mij in het begin om de oren (in spreekwoordelijke zin). Nu lijkt dat zich goed en stabiel te houden.

De toerenteller doet het inmiddels ook. De sensor op de versnellingsbak is berekend op een groter vliegwiel (het originele XM vliegwiel) dan dat er nu in zit (het BX vliegwiel). Daardoor zat de sensor niet dicht genoeg tegen het vliegwiel. Om dat passend te krijgen moest ik wat zagen aan de huls van de sensor. Overigens bleek de sensor van de donor motor ook niet goed te zijn (niet zo vreemd, want in de donor XM was de toerenteller stuk). Met een andere sensor doet de toerenteller het goed.

Na een km of 9000 gereden te hebben (ben inmiddels alweer bijna aan een oliewissel toe) blijkt de motor zich verder goed te houden. Er waren wel wat kinderziektes.

  • Intercoolerslangen die telkens losschieten. Betere slangen voor gemonteerd en beter vastzetten
  • Turbobocht die een paar keer losrammelde (kwestie van nieuwe zelfborgende moeren (die tegen hitte kunnen) gebruiken. Daarna geen last meer van gehad. Zie hieronder voor enige foto's.
  • Piepende multieriem. Hieronder wordt beschreven hoe dit opgelost wordt.

 

 

Het voornaamste probleem was dat de multieriem niet genoeg gespannen kon worden EN dat het een te dunne riem was (met 4 ipv 5 ribbels). Wat ook een doorn in het oog was, waren de wieken die vooraan op de dynamo meedraaien en dat komt gevaarlijk dicht bij de intercoolerslang. Ik had er wel een beschermsteuntje voor gemaakt, maar het ging toch maar net goed.

Om een multi-riem te kunnen monteren met 5 ribbels had ik voor de krukas en voor de dynamo een bredere poelie nodig. Ik heb gelijk een dynamo genomen zonder ventilator zodat de intercoolerslang nu niet meer gevaar hoeft te duchten van de dynamo. Het weghalen van het steuntje dat ik daarvoor gemaakt had zorgt ook voor iets meer ruimte voor de intercoolerslang.

Om de dynamo te kunnen vervangen moesten de radiateur en de intercooler er weer uit. Bij een normale turbodiesel kan je de dynamo er met veel moeite langspriegelen, maar hier lukte dat echt niet. Het bleek dat ML waardeloze rommel is om metaal tegen roesten te beschermen. Dankzij de knipacties om plaats te maken voor de radiateur was er wat kaal metaal ontstaan. Dat begon du al lekker te roesten ondanks de ML die ik er op had gesmeerd. Ik heb nu Owatrol gebruikt. Ben benieuwd of dat beter werkt.

Overigens heb ik nog geen nieuwe multi-riem met 5 ribbels kunnen monteren (maar de oude inmiddels door het slippen tot op de draad versleten snaar) omdat automaerialenzaken vaak de nare eigenschap hebben zaterdagmiddag vroeg te sluiten. Ik kan de snaar nu wel goed op spanning zetten.

Links de gedemonteerde krukaspoelie. Net te zien is de poelie van de HD pomp (rechtsonder). De spanrol is half te zien.

Rechts de "nieuwe" dynamo. Deze komt van een ZX diesel af. Hij doet het ook nog zowaar. De radiateur en intercooler zijn hier gedemonteerd dus het lijkt nu allemaal erg ruim.

Linksonder de oude situatie. Goed zijn hier de wieken te zien aan de voorkant van de dynamo. Tevens kun je hier zien ho dicht ze langs de intercoolerslang zitten.

 
 

Uitlaatbocht goed vastzetten.

Det uitlaatbocht op de turbo had in het begin telkens de neiging om los te rammelen. Dit bleek te komen omdat de gebruikte moertjes niet (meer) zelfborgend waren. De nieuwe moertjes die ik bij de dealer had gehaald zijn aan 1 kant iets samengeknepen waardoor ze niet lekker soepel kunnen draaien en dus ook niet meer makkelijk kunnen lostrillen.
Rechts is te zien zoals ik het een paar maanden geleden al had vastgezet. Je kan het nu goed zien omdat hier het blok een stuk naar voren is gekanteld. Het was echter nog steeds wel mogelijk om er bij te komen, maar het was wel behoorlijk krap om er bij te komen. Links zijn de gebruikte materialen te zien.

Ervaring na 5 maanden en en 9000 km rijden 

Het rijden met deze motor bevalt goed. Mag ook wel natuurlijk want het was een beste puist werk.

Voordelen

  • Rust. Doordat de motor het relatief makkelijk heeft en minder toeren draait (aangepaste bakverhouding) hoor je weinig geluid van de motor.
  • Verbruik. Het verbruik is met normaal rijden ong. rond de 1 op 17. Dat haalde ik niet meer met de oude motor. Met normaal rijden bedoel ik gewoon lekker stevig doorrijden (daar is ie tenslotte voor bedoeld) en lekker 140 cruisen op de autosnelweg, zonder echt overdreven door de rijden.
  • Prestaties. Deze zijn flink verbeterd ondanks de langere eindreductie. De motor heeft flink veel koppel onderin, daar waar de oude motor nogal tekort kwam (deze moest veel meer toeren maken om prestaties te leveren). De XM Turbo D12 is al wakker bij pakweg 1800 toeren.
  • Wolf in schaapskleren effect. Er is niemand die verwacht dat zo'n "burgelijke" auto zo snel is. Dit heeft inmiddels regelmatig op mijn lachspieren gewerkt.
  • Conditie. De motor maakt een stuk minder mechanisch lawaai dan de oude, lekt veel minder olie en verbruikt ook veel minder olie. Achterliggers worden nu niet meer verstikt in rookwolken als ik gas geef, maar kunnen gewoon normaal adem halen. Geheel zonder olieverbruik is deze motor trouwens ook niet. Maar het oude verbruik van ong 1 liter motorolie op de 750 km is nu ong. gezakt naar 1 liter olie in de 5000 km. Daar kan ik best mee leven ;-)

Nadelen

  • Uitbesteden van werk. Gezien de exotische constructies is het altijd lastig om onderdelen te bestellen en het uitbesteden van onderhoudswerkzaamheden bij een garage zie ik niet meer zo zitten. Ïk zal dus nu echt alles zelf moeten doen. Dat is geen probleem in het algemeen maar kan een lastig punt zijn als je door tijdgebrek iets wilt laten doen.
  • Sleutelbaarheid. Door div. exotische constructies is niet alles meer even goed bereikbaar, ook niet voor mijzelf.
  • Wie A zegt moet ook B zeggen. Of je dit bij de nadelen of bij de voordelen moet scharen blijft discutabel natuurlijk. Wie een motor inbouwt zal er ook voorlopig mee door moeten rijden. Ofwel: ik hoef mij voorlopig niet af te vragen of het toch niet eens tijd wordt om deze auto in te ruilen: gewoon doorkarren. Eerst maar eens tot de eerstvolgende vervangingstermijn van de distributieriem (120.000 km) waarbij de teller van de BX de 5 ton gepasseerd zal zijn.
  • CJIB. Hoewel de motor niet echt uitnodigt tot hard rijden maar het wel kan is de kans een stuk groter dat je een keer een flinke bekeuring krijgt.

Toekomstige updates

  • Xantia remklauwen/blokken/schijven voor. Ik moet alleen nog de schijven aanschaffen. "Jammer" dat die oude blokken maar niet op willen en nog maar half op zijn. Aangezien ik nog best tevreden ben over de remwerking en dus niet accuut hoef te  beschikken over extra remreserve middels Xantia remmerij maak ik toch eerst de oude blokken op. Dat kan nog wel 30.000 km duren (of eerder als de gretigheid het toch gaat winnen van de zuinigheid).
  • Turbodrukmeter. Ben op een leuke oplossing aan het broeden om het netjes in het dashboard te krijgen.
  • Oliedrukmeter. Ik heb van Rudy Simons (zie Peugoet 205 multi van ontmoeting elders op deze site) inmiddels een mooi T-stukje gekregen om toch een oliedrukmetersensor aan te kunnen sluiten. Dat ga ik combineren met een olieverversing. Het metertje kan ik natuurlijk al een keer inbouwen (heb ik al wel liggen).
  • Veerbollen. Het blijft een controversieel onderwerp. Moet een BX nu scherp sturen en stug aanvoelen of mag ie best wat soepeler ? Momenteel heb ik nog steeds de comfortbollen die altijd al had en die bevallen mij toch wel er goed.